Is cholesterolverlangende margarine gevaarlijk voor de gezonde mensen?

Is cholesterolverlagende margarine gevaarlijk voor gezonde mensen?

foto bij artikel Is cholesterolverlagende margarine gevaarlijk voor gezonde mensen?

Nieuws onder de loep

De Nederlandse organisatie Foodwatch roept consumenten op om te stoppen met Becel Pro-activ op de boterham te smeren. De cholesterolverlagende margarine zou hart- en vaatziekten veroorzaken.

Waar komt dit nieuws vandaan

De Nederlandse voedselwaakhond Foodwatch, een privé-initiatief zonder verwijzing naar enig wetenschappelijk onderzoek, waarschuwt voor de cholesterolverlagende margarine Becel Pro-activ: dit broodsmeersel zou het risico op hart- en vaatziekten vergroten (1). Hun oproep werd alvast breed uitgesmeerd in de media. Aanleiding is de verplichte aanpassing van de etikettering van cholesterolverlagende broodsmeersels (overigens niet alleen van Becel, maar ook van andere cholesterolverlagende margarines) sinds 15 februari 2014. Op vraag van Europa moeten deze producten voortaan op de verpakking vermelden dat cholesterolverlagende margarine niet bedoeld is voor mensen met een normaal cholesterolgehalte. Tot voor die datum moest de verpakking vermelden dat deze margarine bedoeld is voor mensen die hun bloedcholesterol willen verlagen. De Europese voedselwarenautoriteit EFSA vond deze formulering te verwarrend.

Bron

(1)https://www.foodwatch.nl/misleid/becel_pro_activ/actie/index_nl.html

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Mensen met een normale cholesterolwaarde hebben geen enkele baat met cholesterolverlagende margarine. De ingrediënten verantwoordelijk voor het cholesterolverlagend effect verhinderen overigens de opname van vetoplosbare vitamines in de darm. Om die reden wordt het gebruik van deze margarines afgeraden aan zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen tot
vijf jaar. De meeste producten vermeldden dit wel op hun website, maar niet alle consumenten gaan de website lezen van de producent na aankoop van een product. Europa had dus goede redenen om een duidelijkereetikettering te eisen. Totnogtoe wekten verpakking en reclamecampagnes voor cholesterolverlagende middelen de indruk dat ‘je iets doet voor je gezondheid’, terwijl dat enkel opgaat voor mensen met een te hoge cholesterol in het kader van een gezond dieet.

Stanolen verminderen het cholesterolgehalte bij mensen met een verhoogde bloedcholesterol met gemiddeld 10% (2). Of deze  vermindering automatisch betekent dat het risico op hart- en vaatziekten vermindert, is totnogtoe niet duidelijk aangetoond, wat bijvoorbeeld wel gebeurd is voor cholesterolverlagende medicijnen. Dat deze margarines het risico op hartziekten zouden verhogen, is evenmin aangetoond. Foodwatch verwijst naar geen enkel onderzoek om haar bewering te staven. De veiligheid van plantenstanolen werd uitgebreid onderzocht. Ze zijn veilig, onder voorbehoud van een verminderde absorptie van vetoplosbare vitamines.

Conclusie

De onduidelijke etikettering voor cholesterolverlagende margarines werd aangepast op vraag van Europa, omdat de eerdere formulering te verwarrend was voor de consument. Voortaan moet de producent expliciet vermelden dat cholesterolverlagende margarine enkel gebruikt mag worden door mensen met een te hoge bloedcholesterol. Chosterolverlagende margarines verhogen het risico op hartziekte niet. Er is geen reden tot ongerustheid.

Referenties

(2)http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1813.pdf

klokje bij datum van publicatie} verschenen op 17/02/2014 | Cebam | geschreven door Marleen Finoulst
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s