Pijnlijke menstruatie

Pijnlijke menstruatie

pijnlijke menstruatie

Wat is het?

De term ‘pijnlijke menstruatie’ verwijst naar het geheel van klachten die met de menstruatie kunnen samengaan (vóór of tijdens de menstruatie). We onderscheiden een primaire en een secundaire vorm. Bij de primaire vorm worden de klachten niet veroorzaakt door ziekte. Er worden bij inwendig onderzoek dus geen afwijkingen vastgesteld. Bij de secundaire vorm is er wel een onderliggende oorzaak, en worden er wel afwijkingen gevonden bij inwendig onderzoek. Deze kunnen zeer uiteenlopend zijn. Van abnormaal hevige bloedingen, infecties, goedaardige of kwaadaardige gezwellen tot de simpele aanwezigheid van een spiraaltje.

Hoe vaak komt het voor?

Bijna alle vrouwen hebben af en toe wel eens last van pijnlijke menstruatie. Bij 5% tot 15% echter zijn de klachten zo ernstig dat ze zelfs aanleiding geven tot school- of werkverzuim. De eerste klachten kunnen al ontstaan bij jonge vrouwen in het eerste jaar na het begin van hun menstruatie, en kunnen zelfs aanhouden tot aan de menopauze (overgang). Secundaire pijnlijke menstruatie komt vooral voor bij vrouwen tussen 30 en 40 jaar.

Hoe kun je het herkennen?

Er kan een veelheid aan klachten optreden: 100% van de vrouwen heeft last van pijn in de onderbuik, 90% van misselijkheid en braken, 80% van vermoeidheid, 60% van lagerugpijn, duizeligheid of diarree en 40% van hoofdpijn. Bij primaire pijnlijke menstruatie vallen deze klachten samen met het begin van de menstruatie; de pijn duurt dan meestal 1 à 2 dagen. Bij secundaire pijnlijke menstruatie heb je al last van deze klachten vóór de menstruatie begint tot en met de laatste dag van de menstruatie.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Na een nauwkeurige bevraging zal je arts steeds een inwendig onderzoek doen om een onderscheid te kunnen maken tussen primaire en secundaire pijnlijke menstruatie. Ingeval er een onderliggende oorzaak is, zal hij een behandeling opstarten. Tijdens de raadpleging kan een uitstrijkje worden genomen. Ook abnormaal (wit)verlies kan onmiddellijk microscopisch worden onderzocht. Bloedonderzoek voor het bepalen van hormonen is niet nuttig. Is bijkomend onderzoek (echografie) of een meer ingrijpende behandeling nodig, dan zal je arts je verwijzen naar een gynaecoloog.

Wat kun je zelf doen?

Lichaamsbeweging en een warmtebron op de pijnlijke plek (bijvoorbeeld warmwaterkruik op de buik) kunnen de klachten verminderen. Ook een pijnstiller kan helpen, bijvoorbeeld paracetamol 500 tot 1 000 mg, zo nodig om de 6 uur.

Wat kan je arts doen?

Primaire pijnlijke menstruatie wordt behandeld met geneesmiddelen. Ontstekingsremmende medicatie met bij voorkeur kort- of halflange werking is meestal doeltreffend: ibuprofen 400 tot 600 mg, naproxen 250 tot 550 mg en diclofenac 50 tot 75 mg. Vermijd langwerkende producten omwille van hun mogelijke bijwerkingen op bloeddruk, hart en nieren.
Er worden vaak hormonale behandelingen voorgeschreven. Meestal is dat een anticonceptiepil (dat tegelijk als voorbehoedsmiddel werkt). Het hormoonhoudende spiraaltje is een goed alternatief.
Bij secundaire pijnlijke menstruatie wordt, zo mogelijk, de oorzaak weggenomen: behandeling van een infectie, verwijdering van een spiraal of wegnemen van een gezwel. Om de ongemakken te bestrijden, kunnen hier dezelfde geneesmiddelen worden gebruikt als bij de primaire pijnlijke menstruatie.

Bron

http://www.ebmpracticenet.be

 verschenen op 06/12/2013

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s