Oorzaak van allergie blootgelegd

door 
Goed nieuws voor de mensen bij wie lenteweer en allergie hand in hand gaan. Vlaamse onderzoekers zijn een eiwit op het spoor dat mogelijk aan de origine ligt van allergische reacties.Wereldwijd lijden meer dan 500 miljoen patiënten aan allergieën van de luchtwegen en de huid, zoals allergisch astma, allergische rhinitis, atopische dermatitis of eosinofiele oesophagitis (chronische ontsteking van de slokdarm).Eerdere studies toonden al aan dat deze ziekten nauw met elkaar verbonden zijn. Zo zullen 70% van de patiënten met atopische dermatitis in een latere levensfase ook astma ontwikkelen.

Daarom hebben onderzoeksgroepen van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie de ontstaansprocessen van de verschillende ziektebeelden vergeleken. Dat heeft hen gebracht tot de hypothese dat één eiwit, TSLP genaamd, aan de oorsprong ligt van allergische ziekten van de longen, de huid en het darmstelsel.

Het eiwit TSLP werd geïdentificeerd als de sleutelstof die het chronische ontstekingsproces dat een allergie kenmerkt doet ontstaan én ook in stand houdt. De Gentse onderzoeksgroepen slaagden er als eersten in om het mechanisme bloot te leggen, dankzij een interdisciplinaire benadering vanuit de vakgebieden structurele biologie, biofysica, biochemie, moleculaire en cellulaire biologie.

Ze gingen overigens nog een stapje verder en ontwikkelden een aangepaste vorm van het eiwit waarmee experimenteel onderzoek zou kunnen worden opgestart. Dit zou dan kunnen leiden tot de ontwikkeling van geneesmiddelen die allergie voorkomen of afremmen.

De resultaten van dit veelbelovende onderzoek verschenen in het tijdschrift Nature Structural & Molecular Biology. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s