Geeft curry de hersenen een boost?

foto bij artikel Geeft curry de hersenen een boost?

Nieuws onder de loep

Een bestanddeel van currypoeder, aromatisch kurkuma, stimuleert de groei van neuronale stamcellen in de hersenen van ratten, zo melden Duitse onderzoekers.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Er wordt heel wat onderzoek verricht naar mogelijke gezondheidseffecten van kurkuma (curry, kerrie of geelwortel), maar tot nog toe zonder betekenisvol resultaat. Deze week pakten Duitse wetenschappers uit met de resultaten van een reeks experimenten over kurkuma (1).

In een eerste experiment werden voorlopercellen van het brein (neuronale stamcellen) van foetusratten in het laboratorium gemengd met oplopende concentraties kurkuma. De onderzoekers stelden vast dat kurkuma (vooral de hogere concentraties) de proliferatie van deze stamcellen stimuleert. Neuronale stamcellen zijn in beperkte mate in staat om beschadigd hersenweefsel te herstellen. In een tweede experiment kreeg een groep mannelijke ratten onder narcose een injectie met kurkuma rechtstreeks toegediend in de hersenen. Na deze ingreep bleven de diertjes nog een week in leven, waarna de hersenen eerst gescand werden en de diertjes vervolgens een autopsie ondergingen waarna de hersenen onder de microscoop gelegd werden. De met kurkuma geïnjecteerde ratten vertoonden een hogere activiteit van de neuronale stamcellen in de hersenen. De wetenschappers besloten dat kurkuma, zowel in proefbuisexperimenten als bij mannelijke ratten, de vermenigvuldiging van neuronale stamcellen in de hersenen aanzwengelt.

Bron

(1) Hucklenbroich K, Klein R, Neumaier B, et al. Aromatic-turmerone induces neural stem cell proliferation in vitro and in vivo. Stem Cell Research and Therapy. Published online September 26 2014

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze resultaten kunnen niet zomaar op de mens worden toegepast. Het gaat hier om proefdieren, overigens slechts 3 (zeer kleine studie), die rechtstreeks kurkuma-injecties in de hersenen kregen toegediend. Daaruit afleiden dat eten van gerechten rijk aan curry door de mens hetzelfde effect heeft, is veel te voorbarig. Over de betekenis van de proliferatie van neuronale stamcellen in de hersenen tast men ook in het duister. Het is niet geweten of deze hersenen dan beter gewapend zijn tegen bijvoorbeeld degeneratieve hersenziekten, zoals de ziekte van Alzheimer of Parkinson.

Conclusie

Kurkuma-extracten blijken de vermenigvuldiging van hersenstamcellen bij ratten te stimuleren. Of dit enige betekenis kan hebben die relevant is voor zowel dier als mens, is helemaal niet bekend en moet verder onderzocht worden.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/09September/Pages/Could-curry-spice-boost-brain-cell-repair.aspx

klokje bij datum van publicatie verschenen op 29/09/2014 | Cebam | bewerkt door Marleen Finoulst
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s