Is paracetamol niet zo onschuldig als gedacht?

foto bij artikel Is paracetamol niet zo onschuldig als gedacht?

Nieuws onder de loep

De meest gebruikte pijnstiller ter wereld, paracetamol, blijkt niet zo onschuldig als lang gedacht. Het Federale Agentschap voor Geneesmiddelen (FAGG) verstrengde onlangs de richtlijnen voor gebruik.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Paracetamol is al meer dan 50 jaar oud, en is vandaag de meest gebruikte pijnstiller ter wereld. In België gaan er elk jaar 18 miljoen doosjes over de toonbank. Paracetamol is de werkzame stof van de tabletten, de bekende merknamen zijn Dafalgan en Perdolan. In een opiniestuk in het magazine ‘New Scientist’ werd gesteld dat paracetamol bij langdurig gebruik de maagwand aantast net als klassieke ontstekingsremmers, wat kan leiden tot interne bloedingen (1).

De mosterd werd gehaald uit één referentie, een studie uit 2011 die het effect onderzocht van ibuprofen en paracetamol bij mannen met knieartrose (2). Uit deze studie blijkt dat het hemoglobinegehalte even sterk daalt bij proefpersonen die 3 gram paracetamol per dag innemen als bij de groep die 1,2 gram ibuprofen inneemt. Het aantal is hoger wanneer beide geneesmiddelen gecombineerd worden. Gesuggereerd wordt dat deze daling veroorzaakt wordt door bloedverlies in maag en darmen, maar dat werd niet aangetoond.

De voorbarige conclusie luidt dat paracetamol een zacht werkende ontstekingsremmer is met vergelijkbare risico’s. Dat nieuws werd gekoppeld aan nieuwe richtlijnen van de Amerikaanse ‘Food and Drug Administration’ (FDA) in januari 2014 en van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Bron

(1) O’Callaghan T. Cure-all no more. The world’s favourite over-the-counter pain remedy, paracetamol, hase a dark side. NewScientist 2014; May; 34-37

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap vroeg in januari om geen pillen meer te maken die meer dan 325 milligram paracetamol per tablet bevatten, omdat anders het gevaar bestaat op een onopzettelijke overdosis. In de VS moeten daarvoor jaarlijks ongeveer 80.000 mensen naar de spoed, vaak omdat ze onopzettelijk een te hoge dosis paracetamol innamen.

De richtlijnen van het Belgisch Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen zijn opgesteld op basis van beschikbare wetenschappelijke literatuur, Europese aanbevelingen en recent gefinaliseerde Europese vergunningsaanvragen voor paracetamol. Er wordt gesteld dat langdurig of veelvuldig gebruik af te raden is omdat het schadelijk kan zijn. De maximale dosis mag in geen geval overschreden worden, omdat het risico op complicaties, zoals leverfalen, dan snel toeneemt. De gebruikelijke dosis voor jongeren en volwassenen (van meer dan 50 kilo) is 500 mg à 1 g per keer, zo nodig respectievelijk elke 4 of 6 uur te herhalen, tot 3 g per dag. In geval van meer intense pijn of koorts kan de dagdosis worden verhoogd tot 4 g per dag. Het toedieningsinterval dient minstens 4 uur te bedragen. De maximale doses zijn 1 g per keer en 4 g per dag. Voor volwassenen die minder dan 50 kg wegen, is de maximale dagdosis 60 mg / kg / dag. Bij mensen met een verminderde leverfunctie moet de dosis worden verminderd tot 2 gram per dag of het doseringsinterval verlengd. Te hoge doses zijn een belangrijke oorzaak van leverschade, maar het verhoogde risico op maag- en darmbloedingen wordt niet bevestigd in onderzoek.

Conclusie

Binnen normale maximale dosering en voor gezonde personen is er geen reden om aan te nemen dat paracetamol gevaarlijk is of maagbloedingen zou veroorzaken. Mensen met leverproblemen moeten wel extra uitkijken en de dosis halveren. De richtlijnen werden verstrengd omdat te veel mensen te hoge doses innemen, wat ernstige leverproblemen kan uitlokken. De dosis van 4×1 gram per dag voor kortstondig gebruik en 3×1 gram per dag voor langdurig gebruik mag niet overschreden worden.

Referenties

http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/informationbydrugclass/ucm165107.htm

http://www.fagg-afmps.be/nl/news/news_paracetamol_lignesdirectrices_2014_07.jsp

klokje bij datum van publicatie verschenen op 06/10/2014 | Cebam | geschreven door Trudy Bekkering
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s