Droge ogen

Wat is het?

Droogheid van de ogen komt vaak voor als gevolg van een verminderde traanproductie. Dit geeft aanleiding tot een brandend en zanderig gevoel in de ogen, afgewisseld met periodes van tranenvloed. De bindvliezen van het oog raken gemakkelijk geïrriteerd en bloeddoorlopen. Dit zogenaamde drogeogensyndroom kan door uiteenlopende factoren veroorzaakt of in de hand gewerkt worden. De traanproductie kan afnemen door ouderdom en hormonale factoren. Bepaalde aandoeningen van de schildklier kunnen eveneens een oorzaak zijn. Het drogeogensyndroom is ook vaak geassocieerd met een bindweefselziekte, bijvoorbeeld reuma of met bepaalde huidaandoeningen, onder andere psoriasis en sommige vormen van eczema. Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan eveneens droge ogen uitlokken. Soms treedt bij bindweefselziekten naast droge ogen ook een vermindering van de speekselafscheiding op.

Hoe vaak komt het voor?

De traanproductie neemt af naarmate men ouder wordt. Ook hormonale veranderingen spelen een rol. Zo komt het drogeogensyndroom twee- tot driemaal vaker voor bij vrouwen in de menopauze dan bij mannen.

Hoe kun je het herkennen?

Heb je vaak last van een droog, zanderig of brandend gevoel in de ogen, afgewisseld met tranende ogen, dan kan dat wijzen op het drogeogensyndroom. De klachten zijn ’s ochtends meer uitgesproken omdat de traanproductie ’s nachts nog meer vermindert. De klachten verergeren bij winderig weer (omdat verdamping van het traanvocht dan toeneemt), evenals in een rokerige en stoffige omgeving (omdat het tekort aan traanvocht de ogen minder beschermt). Bij sommige mensen treden de klachten alleen op in een ruimte met airconditioning, omdat de luchtstroom verdamping in de hand werkt (het ‘kantooroogsyndroom’ bijvoorbeeld op het werk). De oogbindvliezen (dit is het oogwit en de binnenkant van de oogleden) kunnen er geïrriteerd en bloeddoorlopen uitzien.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Ondervind je hinder, dan stap je best naar de huisarts. Hij zal je zorgvuldig ondervragen over de aard en het voorkomen van de klachten. Hij zal ook onderzoek doen naar eventuele onderliggende aandoeningen, zoals hormonale stoornissen, bindweefselziekten of bepaalde huidaandoeningen. Hij zal de bijwerkingen van je medicatie controleren.
Mogelijke technische onderzoeken zijn:
– penlichtonderzoek van het oog, waarbij kan worden vastgesteld dat het oog er droog uitziet en dat er geen traanvocht zit op de rand van het onderste ooglid. In ernstige gevallen kunnen er afwijkingen te zien zijn ter hoogte van het hoornvlies.
– Schirmertest, waarbij speciale papieren filterstroken worden gebruikt. Na lokale verdoving van het oog (om tranenvloedreflex te voorkomen) worden deze filterstroken aangebracht ter hoogte van het onderste ooglid van beide ogen zodanig dat de strook naar beneden hangt. Na 5 minuten worden de filterstroken verwijderd en wordt de afstand in millimeter gemeten van het door tranen bevochtigde deel van de filterstrookjes. Het drogeogensyndroom wordt gediagnosticeerd bij een Schirmertestresultaat van minder dan 5-10 mm in 5 minuten.
Je wordt doorverwezen naar een specialist wanneer vochtinbrengende oogdruppels en gels (kunsttranen) als behandeling niet volstaan, of wanneer je huisarts een ernstige onderliggende aandoening vaststelt of vermoedt.

Wat kun je zelf doen?

Vermijd zo veel mogelijk uitlokkende of verergerende factoren zoals wind, rook, stof, airconditioning.
Was de ogen ’s ochtends niet met water. Dit geeft misschien wel een goed gevoel, maar het verergert de symptomen op langere termijn.
Een luchtbevochtiger kan helpen.
In ernstige gevallen kan de verdamping worden tegengegaan door een duikbril te gebruiken.
Vertel je arts welke medicatie je neemt.

Wat kan je arts doen?

Medicijnen geven verlichting, maar nemen de oorzaak niet weg. De arts kan je vochtinbrengende oogdruppels en gels (kunsttranen) voorschrijven. Er zijn tientallen verschillende producten beschikbaar. Aangezien hun effect sterk kan verschillen van persoon tot persoon is het aan te raden om verschillende producten uit te proberen en het meest doeltreffende verder te gebruiken. Bij gebruik op lange termijn of wanneer de ogen erg droog zijn, geeft men de voorkeur aan pipetten voor eenmalig gebruik zonder bewaarmiddelen.

Bron

www.ebmpracticenet.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s