Is het nieuw ontwikkeld ebolavaccin veelbelovend?

foto bij artikel Is het nieuw ontwikkeld ebolavaccin veelbelovend?

Nieuws onder de loep

Een experimenteel ebolavaccin is in de Verenigde Staten met succes getest op mensen. Is het einde van de dodelijke epidemie eindelijk in zicht?

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een vaccin ontwikkeld tegen de ebolavirus-stammen afkomstig uit Zaïre en Soedan (de Zaïrese stam is verantwoordelijk voor de huidige epidemie) werd in de zomer getest op dieren. De proefapen ontwikkelden antistoffen tegen ebola. Nu melden onderzoekers dat dit vaccin ook getest is bij 20 gezonde vrijwilligers en dat het veilig gebleken is voor mensen (1).

De volgende stap bestaat erin het vaccin uit te testen bij mensen in klinische studies, om te onderzoeken of het ook effectief is (dus voldoende anti-ebola-antistoffen doet ontstaan) en aan welke dosissen.

Dit onderzoek is al meteen gestart bij mensen in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Mali, Oeganda en Zwitserland. Vermits het eerder al op apen succesvol bleek, zijn de onderzoekers hoopvol dat het nieuwe ebolavaccin ook bij mensen effectief zal zijn.

Bron

(1) Ledgerwood JE, DeZure AD, Stanley DA, et al. Chimpanzee Adenovirus Vector Ebola Vaccine — Preliminary Report. The New England Journal of Medicine. Published online November 26 2014

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Twintig gezonde volwassen vrijwilligers, mannen en niet-zwangere vrouwen, gaven zich op om de veiligheid van het nieuw ontwikkelde ebolavaccin te testen. Dat is niet zonder risico. Ze kregen dan ook een vergoeding (ongeveer 1.300 euro). Tien van hen kregen een lage dosis ingespoten en tien een tienvoudige dosis. Alle deelnemers werden nauwgezet opgevolgd in de vier daaropvolgende weken. Er werden geen ernstige nevenwerkingen gemeld, wel milde tot matige effecten, zoals koorts, pijn op de injectieplaats, een algemeen ziektegevoel, lichte voorbijgaande stollingsstoornissen, alsook bij sommigen een voorbijgaande daling in het aantal witte bloedcellen.

Deze studie was enkel bedoeld om de veiligheid van het vaccin te testen, maar de onderzoekers waren ook verheugd over de ebola-antistoffen die bij de ruime meerderheid van deze proefpersonen in het bloed gedetecteerd werden.

Conclusie

De ontwikkeling van een ebolavaccin zit in de lift. Een eerste kleinschalige studie met 20 vrijwilligers toont alvast dat het vaccin veilig is voor mensen. Studies over de doeltreffendheid zijn volop aan de gang. In de eerste helft van 2015 worden de volgende resultaten verwacht.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/11November/Pages/Ebola-vaccine-shows-promise-in-human-trials.aspx

klokje bij datum van publicatie verschenen op 28/11/2014 | Cebam | bewerkt door Marleen Finoulst
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s