Moeten meer dan 1 miljoen Belgen zich zorgen maken over diabetes?

foto bij artikel Moeten meer dan 1 miljoen Belgen zich zorgen maken over diabetes?

In het nieuws

Onderzoek toont aan dat 60 procent van de Belgen met overgewicht of obesitas – dat zijn er meer dan 1 miljoen – lijden aan diabetes of pre-diabetes. De krant voegt er op de voorpagina in grote letters aan dat deze mensen “zich zorgen moeten maken”.

Waar komt dit nieuws vandaan?

De cijfers komen uit een onderzoek aan de Antwerpse universiteit (1) waarbij 1.241 mensen met overgewicht of obesitas werden getest. 12 procent bleek aan diabetes te lijden, terwijl 47 procent in een voorstadium zat. Daarbij praten we over 10 tot 15 procent van de totale bevolking, dit is 1 à 1,5 miljoen Belgen.

Bron

(1) http://www.uza.be/ouderdomsdiabetes-treft-steeds-meer-jongeren

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Niemand twijfelt aan het feit dat mensen met overgewicht een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van diabetes. En wie diabetes heeft, heeft meer kans op een hartinfarct. Een online tool laat je toe je risico te berekenen op het krijgen van diabetes (http://canadiantaskforce.ca/ctfphc-guidelines/2012-type-2-diabetes/clinician-findrisc). In essentie komt het erop neer dat hoe ouder je bent, hoe zwaarlijviger, en hoe minder lichaamsbeweging je in acht neemt, hoe meer kans je hebt op diabetes. Maar is de juiste vraag wel of we al dan niet diabetes zullen krijgen? Is het niet relevanter om ons af te vragen of we een verhoogd risico lopen op een hartinfarct of een vroegtijdig overlijden?

Uit een recente Zweedse studie bleek dat mensen die gezond eten, niet roken, regelmatig bewegen en niet te zwaar zijn, 80 procent minder kans hebben op een hartinfarct (2). We weten dus wat ons te doen staat, en we hoeven niet met z’n allen testen te laten uitvoeren om te zien of we diabetes zullen krijgen. Ook zij die geen diabetes hebben kunnen trouwens een hartinfarct krijgen. Ook voor hen zijn de aanbevelingen voor een gezonde levensstijl dus toepasbaar.

De boodschap dat “meer dan een miljoen mensen zich zorgen moeten maken”, die in grote letters prijkt op de voorpagina van een krant, is een schoolvoorbeeld van wat men ‘anxiety mongering’ of ‘angstaanjagerij’ noemt. In het dagelijks leven zien we deze stijlfiguur ook wel eens in de sfeer van verzekeringsmaatschappijen opduiken. Veelal is de onderliggende bedoeling van commerciële aard: de verkoop van een verzekeringsproduct of, in het geval van diabetes, pillen. Experts voorzien dat in het jaar 2017 de wereldwijde markt van diabetesmedicatie de kaap van 55 miljard dollar zal overschrijden.

Conclusie

Wie een gezonde levensstijl in acht neemt, heeft meer kans op een lang en gelukkig leven. Toch moeten elf miljoen Belgen zich zorgen maken, want ooit zullen zij sterven.

Referenties

(2) Akesson A, Larsson SC, Discacciati A, Wolk A. Low-risk diet and lifestyle habits in the primary prevention of myocardial infarction in men: a population-based prospective cohort study. J Am Coll Cardiol. 2014 Sep 30;64(13):1299-306.

klokje bij datum van publicatie verschenen op 23/02/2015 | Cebam | geschreven door Hans Van Brabandt
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s