Kinderen zijn géén kleine volwassenen, baby’s zijn géén kleine kinderen!

Afbeeldingsresultaat voor baby geneesmiddel

Op welke punten kinderen verschillen van volwassenen.

Met deze opmerking wordt bedoeld dat kinderen een heel ander lichaam hebben dan volwassenen. Daardoor verloopt dezelfde ziekte bij hen in veel gevallen ook heel anders dan bij volwassenen. Het is altijd goed om hiermee rekening te houden. In het algemeen gesproken ontsporen kinderen met hun lichamelijke functies sneller dan volwassenen. Daardoor dringt bij hen, als ze erg ziek zijn, de tijd meer dan bij ouderen.

Onderstaande punten geven aan welke verschillen dat zijn en helpen u daarmee beter in te schatten hoe ziek uw kind is .

Andere anatomie en verhoudingen. De lichaamsbouw verandert van baby, via het oudere kind naar die bij volwassenen toe aanzienlijk. Baby’s hebben in verhouding een heel groot hoofd. Bij een kind van 1 jaar is dat nog goed voor ongeveer 20% van het lichaamsoppervlak, terwijl het bij volwassenen maar 9 % bedraagt. Kijk maar als uw baby de armpjes omhoog doet, dan komen ze maar net boven het hoofd uit. Dat is bij ons wel anders.

Luchtwegen. Baby’s hebben een andere bouw van de bovenste luchtwegen dan oudere kinderen. Dat is één van de redenen dat ze meer luchtweginfecties hebben. In de eerste 6 maanden kunnen ze vrijwel alleen door hun neus ademhalen. Bij een verkoudheid kunnen jonge zuigelingen het daarom al snel benauwd krijgen.

Zowel de bovenste als de onderste luchtwegen zijn ook in verhouding nauwer dan bij grotere kinderen. Hierdoor is er bij een slijmvlieszwelling in de luchtweg eerder een probleem op deze leeftijd.

Baby’s hebben een ronde borstkas, waarbij de ribben meer horizontaal lopen. Als zij extra moeten ademen, kunnen zij hun borstkas minder goed uitzetten dan wij dat doen. Wij hebben een veel plattere borstkas, met meer vertikaal staande ribben, waardoor we voor meer volume vergroting kunnen zorgen.

Een ander belangrijk punt is dat baby’s vooral nog een buikademhaling hebben. Zij ademen vooral door heen en weer bewegen van hun middenrif. Dit is ook een spier, maar die is niet zo krachtig als onze ademhalingsspieren, waarmee we onze borstkas kunnen optrekken en laten uitzetten. De middenrifspier raakt ook sneller uitgeput. Dat is altijd een risico bij baby’s die moeilijk ademhalen, zoals bij een RS virus infectie. Dit is de reden dat zij dan extra moeten worden geobserveerd en bewaakt.

Ook is de borstkas bij baby’s en jonge kinderen veel soepeler en gemakkelijker te vervormen. Dit betekent dat er snel intrekkingen komen, zoals bij vernauwing van de bovenste luchtwegen , door bijvoorbeeld pseudokroep.

Bloedsomloop. Zuigelingen hebben een andere hartfrequentie dan oudere kinderen. Hieronder staat de normale polsfrequentie in rust per leeftijd. Het valt dan op dat een polsfrequentie van 120 slagen per minuut voor een baby de normale frequentie is. De bloeddruk is bij zuigelingen veel lager dan bij oudere kinderen of volwassenen.

Leeftijd in jaren                Hartfrequentie in slagen per minuut
< 1 jaar 110-160
1-2 100-150
2-5   95-140
5-12   80-120
>12   60-100

De verdeling en de afbraak of activatie van een geneesmiddel verloopt totaal anders bij een baby versus volwassenen persoon.

Geef nooit op eigen initiatief zonder deskundig advies van een arts of apotheker een geneesmiddel bedoelt voor een volwassenen aan een kind of voor een kind aan een baby. Zelfs al is dit geneesmiddel voorschrift vrij!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s