Voedingsadvies tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger wilt worden, slik je natuurlijk foliumzuur. Maar hoe zit het tijdens je zwangerschap? Mag je voor twee eten?

Is eten voor twee nodig? Vaak wordt gezegd dat je in de zwangerschap wel voor twee moet eten. Dat is een wat achterhaald idee. De groeiende baby neemt wel extra voeding bij zijn moeder weg, maar bij een gezonde volwassene is een normale voeding ruimschoots voldoende om dit maar mondjesmaat oplopende verlies aan te vullen. Er hoeft dus niet extra veel te worden gegeten.

Wel wordt er geadviseerd om voorafgaande aan de zwangerschap al te beginnen met het slikken van foliumzuurtabletten ter vermindering van de kans op een baby met een open ruggetje. Ten aanzien van vitamine D is er een apart advies.

Wat is normale voeding? Hieronder wordt verstaan dat de voeding voldoende gevarieerd is en dagelijks bestaat uit producten uit de schijf van vijf, zoals geadviseerd door het voedingscentrum.

Dat zijn:

  • Verse groente en fruit
  • Aardappelen, rijst, of pasta
  • Brood
  • Melk (± halve liter/ dag), zuivelproducten
  • Vlees, of vleesvervanger, vis
  • Margarine, halvarine, olie
  • Drank 1½ – 2 liter (inclusief melk)

Omdat de baby voor de opbouw van alle organen mede afhankelijk is van het voedingsaanbod van zijn moeder is het geen goed idee om tijdens de zwangerschap te gaan lijnen.

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die nu beter niet kunnen worden gegeten.

Tijdens de zwangerschap ervaren veel vrouwen allerlei klachten, zoals brandend maagzuur, misselijkheid,verstopping en ijzertekort. Met aanpassing van de voeding zijn een aantal van die klachten te verbeteren.

© Mijn Kinderarts 2010

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s