Ziekte van Perlèche ​(kloofjes van de mondhoeken)

Wat is het?

Kloofjes van de mondhoeken, ook bekend als ziekte van Perlèche, heet in het medisch jargon cheilitis angularis. Het is een ontsierende en pijnlijke aandoening waarbij één of beide mondhoeken, en soms ook de omliggende huid, verweken en kloofjes vertonen. Dit komt veel voor bij oudere mensen. Bij hen vormen zich ter hoogte van de mondhoeken huidplooien – meestal als gevolg van het dragen van een kunstgebit of van een verminderde huidelasticiteit – die voortdurend vochtig kunnen zijn.
Vocht is een ideale voedingsbodem voor Candida albicans. Deze schimmel is van nature aanwezig in de mond, maar kan ook de huid infecteren. De kans op infectie is groter bij diepere plooien (bvb. bij een slecht passend kunstgebit), als er veel speeksel is (baby, fopspenen,…), als er veel schimmel in de mond aanwezig is (zoals na een antibioticumkuur) en bij verhoogde gevoeligheid voor schimmelinfecties (bvb. bij mensen met diabetes of hiv). Gele korsten kunnen wijzen op een bijkomende bacteriële infectie door Staphylococcus aureus. Dit komt voor in 60% van de gevallen.
Een tekort aan ijzer, vitamine B, foliumzuur of zink kunnen een persoon vatbaar maken voor deze aandoening. Mondhoekkloofjes komen ook voor bij mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Bij kinderen ontstaan mondhoekkloofjes bijna nooit door een schimmelinfectie, maar eerder in combinatie met een allergische aanleg. Kinderen met zo’n aanleg hebben immers een brozere huid.

Hoe vaak komt het voor?

Het aantal nieuwe gevallen van de ziekte van Perlèche in de huisartspraktijk bedraagt ongeveer 1,4 per duizend raadplegingen per jaar.

Hoe kun je het herkennen?

Je merkt roodheid en kloofvorming ter hoogte van de mondhoeken. Dat kan pijnlijk zijn. Bij een bacteriële infectie kun je gele korsten zien.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Je huisarts kan de ziekte van Perlèche gemakkelijk vaststellen door het typische uitzicht van de aandoening. Hij zal daarnaast trachten op basis van je verhaal en een inspectie van de huid en mond de eventuele onderliggende oorzaken te achterhalen. Denkt hij aan een mogelijk vitamine- of ijzertekort, dan plant hij ook een bloedonderzoek.

Wat kun je zelf doen?

Een goede mondhygiëne is belangrijk. Poets dus dagelijks je tanden. Zorg ervoor dat je kunstgebit goed past, en reinig dat dagelijks grondig. Als je niet zeker bent of je kunstgebit goed past, contacteer dan je tandarts.
Probeer te vermijden om aan de mondhoeken te likken. Bij kinderen met aanleg voor allergieën, kunnen de kloofjes blijven bestaan na herhaald contact van de huid met voedselallergenen bvb. in groenten of fruit. Er wordt aangeraden om deze kinderen gedurende 1 tot 2 weken geen snoep te geven.

Wat kan je arts doen?

Belangrijk is om eventuele onderliggende factoren, zoals een vitamine- of ijzertekort, op te sporen en te behandelen.
Je huisarts kan zinkolie voorschrijven. Dat zorgt voor het indrogen van de wonde en gaat ook infecties tegen.
Bij onvoldoende effect kan een antischimmelcrème in combinatie met een lokale desinfecterend vloeistof worden aangebracht. Deze behandeling wordt enkele weken volgehouden, omdat anders de aandoening gemakkelijk terugkeert.
Bij tekenen van een bacteriële besmetting zal de huisarts een antibacteriële crème voorschrijven.

Bronnen

www.ebmpracticenet.be
www.huidziekten.nl

verschenen op 12/06/2015
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s