Hersenontsteking (encefalitis)

Wat is het?

Hersenontsteking (encefalitis) is een acute (d.w.z. een plotse) ontsteking van het hersenweefsel. Meestal wordt ze veroorzaakt door een virale infectie en zijn ook de vliezen rondom het hersenweefsel betrokken. Typische oorzaken van een acute hersenontsteking zijn een infectie met het herpes simplex-virus, het virus dat via een tekenbeet wordt overgedragen (tekenencefalitis), en met enterovirussen. Hersenontsteking kan ook optreden na het oplopen van klierkoorts, griep, de ziekte van Lyme (Borreliose) of seksueel overdraagbare aandoeningen zoals hiv, syfilis of chlamydia. Bij kinderen komt het soms voor na een infectie met het virus dat de waterpokken veroorzaakt.

Hoe vaak komt het voor?

Hersenontsteking treedt op bij 3,5 tot 7,4 mensen per 100 000 per jaar. Het komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Mannen worden iets vaker getroffen dan vrouwen.

Hoe kun je het herkennen?

De meest voorkomende symptomen van een hersenontsteking zijn plotse hoofdpijn, verminderd bewustzijn of verwardheid en koorts. Het ontstoken hersenweefsel kan tevens aanleiding geven tot andere verschijnselen, zoals veranderingen in persoonlijkheid en/of in denkvermogen en hallucinaties. Encefalitis kan gepaard gaan met epilepsieaanvallen of symptomen zoals niet meer goed kunnen spreken, verlamming langs één zijde van het lichaam en uitval van zenuwen waardoor je zicht of oogbewegingen verstoord kunnen zijn, of waardoor je de mondhoeken niet meer kunt optrekken.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

De diagnose van hersenontsteking gebeurt in de eerste plaats op basis van de klachten en klinische tekenen die wijzen op een minder goed functioneren van het hersenweefsel. Omdat dit een ernstige en complexe ziekte is, zal de arts je doorverwijzen naar het ziekenhuis voor verdere onderzoeken. Daar gebeurt meestal een ruggenprik en een bloedonderzoek. Aan de hand van de ruggenprik kan men aantonen of het om een virusinfectie gaat. Bij sommige vormen van hersenontsteking vindt men in het bloed ook specifieke antistoffen. Is de ziekte al enkele dagen gevorderd, dan kunnen ook afwijkingen te zien zijn op een hersenscan.

Wat kun je zelf doen?

Zijn er symptomen als verwardheid of bewustzijnsverlies, dan is het belangrijk dat je snel de arts raadpleegt om de oorzaak hiervan te achterhalen.

Wat kan je arts doen?

De behandeling van hersenontsteking gebeurt doorgaans in het ziekenhuis. Bedrust is noodzakelijk. Verder wordt de oorzaak zo mogelijk behandeld. Bij hersenontsteking door een virus start men doorgaans met antivirale middelen, ook al is de oorzaak nog niet helemaal zeker. Antibiotica zijn aangewezen wanneer een bacteriële kiem de hersenontsteking veroorzaakt.

Bronnen

www.ebmpracticenet.be

verschenen op 24/06/2015
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s