Brandwonden

Wat is het en hoe kun je het herkennen?

Een brandwonde is een beschadiging van de huid en de eventueel onderliggende weefsels door blootstelling aan warmte, elektrische stroom of chemische stoffen.
De diepte van een brandwonde is afhankelijk van de temperatuur waaraan de weefsels werden blootgesteld en de contacttijd met de warmtebron, stroom of schadelijke stof.
We maken een onderscheid tussen oppervlakkige en diepe brandwonden:
– In geval van oppervlakkige brandwonden is er enkel beschadiging van de bovenste huidlagen. De tastzin blijft intact. Bij uitoefenen van druk op de huid, herwint die na het loslaten opnieuw haar rode kleur. Het wondoppervlak is vochtig, en soms zijn er blaren. Een oppervlakkige brandwonde geneest na 2 à 3 weken.
– Bij diepe brandwonden is de tastzin altijd aangetast. Na uitoefenen van druk op de huid wordt die niet opnieuw rood. Het wondoppervlak is vaak droog. Brandwonden veroorzaakt door vlammen of elektrische stroom zijn altijd diep.
Naast het inschatten van de diepte van de brandwonde is ook de grootte van de verbrande zone van belang: een handpalm bij een volwassene komt overeen met 1% van het totale lichaamsoppervlak, een bovenste lidmaat met 9% en een onderste lidmaat met 18% van het lichaamsoppervlak.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

De arts zal je vragen hoe je je hebt verbrand. Hij zal de diepte en omvang van de brandwonden inschatten. Dit helpt hem om te bepalen of hij zelf een behandeling kan starten. Zolang de brandwonden oppervlakkig zijn en op niet meer dan 10% van het lichaamsoppervlak voorkomen, is een ziekenhuisopname niet nodig. Wanneer meer dan 10% van het lichaam verbrand is of de wonden diep zijn, is behandeling in een gespecialiseerd (brandwonden)centrum noodzakelijk.

Wat kun je zelf doen?

Doof de vlammen. Dompel de aangetaste huid in lauw water gedurende 10 à 20 minuten. Is de brandwonde groter dan 10% van het lichaamsoppervlak, dan moet je de lichaamstemperatuur van het slachtoffer goed in de gaten houden.
Branden de kleren, dan moet het slachtoffer gaan neerliggen. Op die manier kunnen de opstijgende vlammen de hals en het gezicht niet bereiken. Bovendien ademt hij dan ook minder schadelijke rook en warmte in. Laat vreemde stoffen (bijvoorbeeld asfalt) ter plaatse. Probeer ze niet eigenhandig te verwijderen. Bedek de brandwonde met propere doeken tijdens het vervoer van het slachtoffer. Bij kleine brandwonden verzachten vochtige verbanden de pijn, maar bij grotere brandwonden worden best droge doeken gebruikt. Bescherm het slachtoffer tegen onderkoeling en probeer hem gerust te stellen.

Wat kan je arts doen?

De arts zal de wonde inspecteren en de eerste (zoals hierboven beschreven) zorgen toedienen.
Bij kleine oppervlakkige brandwonden zal hij onmiddellijk een behandeling starten. Eerst zal de arts de dode weefsels en het vuil verwijderen. Grote blaren zal hij openprikken; kleine blaren laat hij doorgaans intact. De brandwonde wordt afgedekt met een paraffinegaasje of siliconenverband. Soms wordt bij de verzorging ook zilversulfadiazinezalf gebruikt. De brandwonde wordt vervolgens afgedekt met een dik absorberend verband dat het vocht opneemt die de wonde de volgende 48 uur zal afscheiden. Daarnaast is een goede pijnstilling aangewezen. Een brandwonde evolueert nog verder gedurende ongeveer 48 à 72 uur. Daarom is een herbeoordeling ervan na 2 à 3 dagen sowieso nodig.
Bij zware brandwonden (diepe brandwonden en wonden die groter zijn dan 10% van het lichaamsoppervlak) wordt het slachtoffer na toediening van de eerste zorgen overgebracht naar een ziekenhuis of brandwondencentrum. Naast het toedienen van de eerste zorgen zal de arts ook oog hebben voor het openhouden van de luchtwegen en vochttoediening om shock ter voorkomen. Er kunnen immers complicaties optreden zoals hartritmestoornissen, shock (door vochtverlies en huidbeschadiging) en ernstige pijn. Men brengt best het ziekenhuis op voorhand op de hoogte van de ernst van de situatie.

Bronnen

www.ebmpracticenet.be
www.brandwonden.be

verschenen op 05/12/2014
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s