Terugkerende buikpijn bij kinderen

Wat is het?

We spreken van terugkerende buikpijn wanneer de klachten minstens 3 maanden duren en het normale functioneren van het kind verstoren. In de meeste gevallen gaat het bij kinderen om een functionele aandoening, d.w.z. dat de darmfunctie verstoord is zonder dat men hiervoor een organische oorzaak vindt. Een organische oorzaak, zoals een maag- of slokdarmontsteking, is natuurlijk altijd mogelijk.
De klachten kunnen zijn misselijkheid of braken, dunne ontlasting, brandend maagzuur, en bij oudere kinderen hoofdpijn. In zeldzame gevallen kan het gaan om een glutenintolerantie, lactose-intolerantie, chronische inflammatoire darmziekte (bvb. colitis ulcerosa of ziekte van Crohn), schildklierafwijking, reflux, prikkelbaredarmsyndroom of ontsteking van de alvleesklier. In geval van lactose-intolerantie krijgt het kind hoogstens 2 uur na een maaltijd met melkproducten last van een opgezette buik, winderigheid en diarree.

Hoe vaak komt het voor?

Het komt het meest voor bij kinderen tussen 6 en 12 jaar. Minstens 1 op 3 kinderen heeft psychosociale problemen. Nochtans komen de meeste kinderen met terugkerende buikpijn uit ‘normale’ gezinnen. Wetenschappelijk onderzoek heeft geen psychische oorzaak voor de klachten kunnen aantonen. Lactose-intolerantie ontwikkelt zich meestal pas na de leeftijd van 3-4 jaar.

Hoe kun je het herkennen?

Klaagt je kind geregeld van buikpijn, komen deze klachten vaak terug gedurende een periode van 3 maanden, en hebben ze een impact op het functioneren van het kind, ga dan naar de huisarts.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Bij terugkerende buikpijn luistert de arts eerst en vooral goed naar het verhaal van het kind (en de ouders). Soms legt hij op basis hiervan al een verband tussen de klachten en bepaalde maaltijden of omstandigheden. Hij zal een lichamelijk onderzoek van de buik doen.
Een glutenintolerantie kan men via een bloedonderzoek aantonen. De diagnose wordt echter bevestigd op basis van een biopsie van de dunne darm. Ook andere ziektebeelden, zoals chronische ontstekingen of een schildklierprobleem, kunnen met een bloedonderzoek worden vastgesteld.
Lactose-intolerantie kan worden aangetoond aan de hand van een waterstof-ademtest.
In sommige gevallen wordt een stoelgangstaal onderzocht om een door een bacterie (Helicobacter Pylori) veroorzaakte maagontsteking op het spoor te komen. Heel soms gebeurt dan ook een gastroscopie.
Een echografie van de buik kan bijvoorbeeld problemen van obstructie in de urinewegen aan het licht brengen.

Wat kun je zelf doen?

In geval van specifieke voedselintoleranties bestaat de behandeling uit dieetaanpassingen zoals het achterwege laten van melkproducten. Bij coeliakie of glutenintolerantie moeten de gluten uit de voeding worden verbannen. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Ook bij functionele darmziekten moet je uitzoeken welke producten de klachten uitlokken en deze dan vermijden.

Wat kan je arts doen?

Bij functionele darmziekten is het vooral belangrijk dat je huisarts je hierover goede informatie geeft, o.a. dat ze over het algemeen goedaardig zijn. Het voornaamste is dat het kind zijn normale (school)activiteiten kan hervatten. De arts zal tips geven over een evenwichtige voeding om beter te kunnen omgaan met de pijn. De pijn helemaal doen verdwijnen is vaak niet mogelijk. Ook in geval van een voedselintolerantie of -allergie bestaat de behandeling voornamelijk uit voedingsadviezen.
Bij bepaalde specifieke ziektebeelden zoals maagontsteking en reflux zijn geneesmiddelen (maagzuurremmers) soms noodzakelijk.

Bronnen

www.ebmpracticenet.be
www.nhg.org
www.bcfi.be

verschenen op 02/07/2015
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s