Bewusteloosheid

Wat is het?

Bewusteloosheid is een toestand van bewustzijnsverlies, waarbij het slachtoffer niet meer reageert op prikkels uit zijn omgeving, als gevolg van een storing in de hersenen. Een bewusteloze persoon verkeert in levensgevaar. Hij is immers de controle kwijt over zijn lichaamsfuncties. Zo beseft hij bijvoorbeeld niet meer dat zijn tong de luchtweg verspert, kan hij geen braaksel uitspuwen, heeft hij niet meer de reflex om zijn gezicht uit water te tillen, enzovoort.
Er zijn vele oorzaken van bewusteloosheid. Sommige zijn levensbedreigend: meningitis (hersenvliesontsteking), intoxicatie (koolstofmonoxide), diabetes, zuurstofgebrek en bloeding tussen de hersenvliezen (subduraal hematoom). Daarom is het belangrijk om die snel te achterhalen, zodat een behandeling of interventie kan worden gestart.

Wat kan de arts doen?

Een arts of iemand die een eerstehulpopleiding (EHBO) heeft gevolgd, kan onmiddellijk de eerste hulp toedienen. Is het slachtoffer gestabiliseerd, dan zoekt de arts naar de oorzaak van de bewusteloosheid. Zo kan hij snel een interventie of behandeling starten, bijvoorbeeld glucose toedienen in geval van een te lage bloedsuikerspiegel bij een persoon met diabetes. In het ziekenhuis worden verdere onderzoeken verricht: bloedname, urine-onderzoek, een RX-thorax (longfoto), een elektrocardiogram (ECG), een scan van het hoofd enzovoort.

Wat kun je zelf doen?

Zorg eerst voor je eigen veiligheid en dat van het slachtoffer, en ga na of er in de directe omgeving gevaar dreigt.
Is de omgeving veilig, controleer dan of het slachtoffer nog reageert. Schud zachtjes aan beide schouders, en vraag luidop of alles is orde is. Als hij niet reageert, dan is hij bewusteloos. In dat geval zijn de spieren (kaak- en tongspier) ook slapper, en kan de tong in de keelholte zakken en de luchtweg afsluiten. Er is dus verstikkingsgevaar.

Wat doe je als het slachtoffer reageert?
Laat het slachtoffer liggen zoals je hem vindt (op voorwaarde dat er geen gevaar dreigt). Tracht te weten te komen wat er met hem scheelt en roep hulp in. Controleer regelmatig opnieuw het bewustzijn.

Wat doe je als het slachtoffer niet reageert?
Roep luid om hulp. Zorg ervoor dat je er niet alleen voorstaat. Terwijl de ene persoon zich concentreert op het bewusteloze slachtoffer, kan de tweede op zoek gaan naar een automatische externe defibrillator (AED) en de hulpdiensten verwittigen (112 is het Europees alarmnummer dat je in elke lidstaat van de Europese Unie kunt gebruiken om dringende hulp te roepen).
Zijn er geen andere personen in de buurt, bel je zelf het noodnummer. Vermeld duidelijk dat het om een bewusteloze persoon gaat, zeg je naam en het adres waar het slachtoffer zich bevindt.
Draai het slachtoffer op de rug en maak de luchtweg vrij. Als je merkt dat het slachtoffer normaal ademt (je ziet de borstkas bewegen en hoort hem ademen), dan is het niet nodig om hem op de rug te leggen. Leg hem wel in stabiele zijligging.

Ooggetuige?
Ben je ooggetuige van gebeurtenissen die geleid hebben tot de bewusteloosheid, dan is jouw informatie van het allergrootste belang. Ook alle gegevens met betrekking tot de medische voorgeschiedenis van het slachtoffer en de medicatie die hij neemt, zijn essentieel.
Heb je geen EHBO-cursus gevolgd, dan bel je best zo snel mogelijk de hulpdiensten (112).
Het is nuttig dat ook jij een eerstehulpopleiding volgt. Zo kun je levens redden!

Meer weten?

Filmpje: hoe leg je een bewusteloos slachtoffer in stabiele zijligging?

Bronnen

www.ebmpracticenet.be
www.rodekruis.be/eerstehulptips/bewusteloosheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s