Beven (essentiële tremor)

Wat is het?

Beven (of essentiële tremor) wordt gekenmerkt door het onvrijwillig trillen van armen, handen of hoofd. Er zijn geen andere klachten. Het drinken van koffie, roken, koorts, angst of een overactieve schildklier kunnen het beven wel verergeren.
Het is een goedaardige aandoening. Hiermee bedoelen we dat het niet om een hersenziekte gaat. Het beven kan zodanig uitgesproken zijn, dat het je hindert in je dagdagelijkse activiteiten. De oorzaak is niet goed gekend. Erfelijkheid speelt een grote rol: 60% heeft familieleden met hetzelfde probleem. Ook jonge mensen kunnen eraan lijden.

Hoe vaak komt het voor?

Beven komt voor bij 5% van de mensen ouder dan 40 jaar.

Hoe kun je het herkennen?

Het beven wordt duidelijk van zodra men iets doet. Vooral als men de armen uitgestrekt houdt, valt het beven heel erg op. Stress verergert de klachten. Een typisch voorbeeld waarbij beven duidelijk is, is bij het opnemen van een kopje koffie in een sociale omgeving.
De ziekte van Parkinson gaat ook gepaard met beven, maar dan gaat het om een andere meer nadrukkelijke vorm van beven die ook in rust voorkomt. Dat is niet het geval bij beven zonder andere klachten.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Je arts zal beginnen met je vragen te stellen, en je daarna onderzoeken. Hij zal nagaan of je hersenen en zenuwen goed functioneren. Meestal volstaat dit om de diagnose te stellen.
Een bloedonderzoek of scan van het hoofd gebeuren zelden. Er bestaat immers geen echte test om aan te tonen dat het om een essentiële tremor gaat.

Wat kun je zelf doen?

Bepaalde algemene maatregelen zoals het vermijden van stress, stoppen met roken en het nemen van voldoende rust kunnen de klachten al doen verminderen, en hebben een gunstige invloed op het beven. Alcohol kan het beven verminderen, maar dagelijks alcohol drinken is natuurlijk geen goed idee.

Wat kan je arts doen?

Je arts kan, afhankelijk van hoe uitgebreid de klachten zijn, medicatie voorschrijven om het beven te onderdrukken. Het meest gebruikte medicijn is propranolol. Er worden ook enkele medicijnen tegen epilepsie gebruikt. Bij beven van het hoofd injecteert men soms botox. Indien de klachten niet verbeteren met medicatie en de levenskwaliteit ernstig aantasten, kan een neurochirurgische ingreep zinvol zijn.

Bron

www.ebmpracticenet.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s