Astma: klachten en diagnose

Wat is het?

Astma is een aandoening van de luchtwegen. Normale luchtwegen zijn bedekt met slijmvlies en breed genoeg om voldoende lucht door te laten. Bij astma zijn ze voortdurend ontstoken, waardoor de slijmvliezen zwellen en de opening waar de lucht doorheen moet, smaller wordt. Door die ontsteking reageren de luchtwegen gevoelig op irriterende stoffen zoals rook, koude lucht of luchtvervuiling. De longen trekken dan samen, er wordt extra slijm aangemaakt, en je wordt kortademig. Deze reactie krijg je ook in geval van een onderliggende allergie voor huisstofmijt, huidschilfers van dieren of pollen.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 8 tot 10% van de volwassenen en 5 tot 8% van de kinderen heeft astma. Het komt vooral voor bij jonge kinderen en bij personen ouder dan 40 jaar.

Hoe kun je het herkennen?

Als je astma hebt, heb je last van kortademigheid, die gepaard gaat met een piepende ademhaling. De kortademigheid is meer uitgesproken in de vroege ochtenduren, na het sporten, tijdens een verkoudheid of na contact met irriterende stoffen of stoffen waaraan je allergisch bent.
Lang en vaak hoesten is een andere veelvoorkomende klacht bij astma. De hoest kan droog en prikkelend zijn, maar vaak wordt er helder slijm opgehoest.
De klachten wisselen erg van persoon tot persoon en kunnen bij dezelfde persoon variëren van maand tot maand.
Astma is niet hetzelfde als COPD (afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease), ook wel chronische bronchitis of rokerslong genoemd. COPD is meestal het gevolg van roken en ontstaat geleidelijk. De klachten nemen toe naarmate de ziekte vordert. Een puffer met een geneesmiddel dat de luchtwegen verwijdt, geeft weinig beterschap bij COPD. Bij astma daarentegen is de oorzaak vaak niet gekend. De kortademigheid is wisselend aanwezig en de klachten kunnen na verloop van tijd afnemen. Astmaklachten verminderen aanzienlijk na gebruik van een puffer.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

De arts zal je longen beluisteren met een stethoscoop en een piekstroommeting uitvoeren. Soms is nog extra onderzoek nodig om vast te stellen of je astma hebt. Hieronder volgt een overzicht van mogelijke onderzoeken.

Beluisteren van de longen
De arts zal naar je longen luisteren met een stethoscoop. Een piepende ademhaling kan wijzen op astma. Soms hoort de arts echter niets afwijkends, zeker als je op dat moment geen klachten hebt.

Piekstroommeting
Een piekstroommeter registreert de maximale kracht waarmee je kunt uitademen. Je arts zal je vragen om via een mondstuk zo krachtig mogelijk te blazen in een klein apparaatje (de piekstroommeter). Deze test kan nog normaal zijn bij beginnend astma en ook als je op het moment van de test geen klachten hebt.

Spirometrie
Spirometrie of longfunctieonderzoek geeft meer details over de longfunctie dan een piekstroommeter. Dit onderzoek wordt herhaald nadat je een geneesmiddel hebt ingeademd dat de luchtwegen verwijdt. Zo kijkt je arts na of deze medicatie een invloed heeft op je longfunctie.

Piekstroommetingen thuis
De arts kan je een piekstroommeter meegeven waarmee je thuis zelf een aantal keer per dag je piekstroom meet. De eerste week doe je de test zonder inname van medicatie, de tweede week gebruik je wel medicatie om de luchtwegen te verwijden. Aan de hand van deze metingen kan de arts nakijken of je aan astma lijdt of niet.

Inspanningstest
Personen met astma reageren vaak gevoelig op inspanningen, vooral bij koud weer. Om dit te testen meet je arts de piekstroom vóór en na 6 minuten hardlopen in de buitenlucht.

Proefbehandeling met corticosteroïden
Om vast te stellen of je astma hebt, kan het nodig zijn om een tijdje corticosteroïden in te nemen. Dit geneesmiddel werkt in op de ontstoken luchtwegen. Voor en na de behandeling wordt een spirometrie uitgevoerd en tijdens de proefbehandeling meet je thuis zelf de piekstroom.

Röntgenfoto
Een röntgenfoto van de longen of de sinussen is soms nodig om andere ziekten uit te sluiten.

Huidpriktest
Een huidpriktest wordt uitgevoerd bij een vermoeden van allergie voor pollen of huidschilfers van dieren. Ook het opsporen van kruisreacties met bepaalde voedingsbestanddelen kan nuttig zijn.

Bronnen

www.ebmpracticenet.be

www.thuisarts.nl/astma

www.astma-en-allergiekoepel.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s