Droge mond

Wat is het?

Een droge mond betekent dat je te weinig speeksel hebt om de mond voldoende vochtig te houden. Dit kan veroorzaakt worden door het innemen van geneesmiddelen, vooral van meerdere tegelijkertijd, door bepaalde ziekten, onder andere reumatische aandoeningen, ziekten van de speekselklieren, of nog bepaalde vormen van diabetes. Ook hormonale veranderingen spelen een rol. Zo komt een droge mond vaker voor bij vrouwen in de menopauze. Vasten leidt eveneens tot een afname van de speekselafscheiding. En wanneer je neus verstopt is, ga je met de mond open ademen, waardoor het speeksel gaat verdampen. Mensen die bestraald werden ter hoogte van het hoofd of ter hoogte van de hals kunnen ook een verminderde speekselafscheiding hebben.

Hoe kun je het herkennen?

Is het moeilijk om droge voeding zoals koekjes of brood door te slikken zonder tegelijkertijd te drinken? Voelt je mond droog aan bij het spreken? Moet je ’s nachts drinken omwille van een droge mond? Heb je moeite met spreken of slikken? Heb je een vreemde (metaalachtige) smaak in je mond? Als je last hebt van een of meerdere van deze klachten, dan zijn deze mogelijk veroorzaakt door een droge mond. Een verminderde speekselafscheiding bevordert tandbederf, een onwelriekende adem, een pijnlijke tong of pijn ter hoogte van of infecties van het mondslijmvlies.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Als je hinder ondervindt, stap je best naar de huisarts. Hij zal je zorgvuldig ondervragen over de aard en het voorkomen van de klachten. Hij zal ook onderzoek doen naar eventuele onderliggende aandoeningen, zoals hormonale stoornissen, reuma en andere bindweefselziekten, diabetes,… Hij zal ook de bijwerkingen van je medicatie controleren.
Een mogelijk technisch onderzoek door een tandarts of mondhygiënist is de meting van de hoeveelheid speeksel die in 5 min. afgescheiden wordt. De test kan uitgevoerd worden met stimulatie van de speekselaanmaak. De tandarts laat je dan gedurende 5 min. kauwen op een speciaal product. De hoeveelheid afgescheiden speeksel wordt gemeten. Normaal bedraagt deze meer dan 5 ml in 5 min. Maak je minder dan 2,5 ml speeksel aan in 5 min., dan kun je klachten van een droge mond krijgen. De test kan ook uitgevoerd worden zonder stimulatie van de speekselafscheiding door kauwen. Dan wordt de speekselafscheiding in rust gemeten. Wanneer deze minder dan 0,5 ml speeksel in 5 min. bedraagt, is ze te laag en zullen klachten optreden.

Wat kun je zelf doen?

Zorg voor een goede mondhygiëne. Vraag eventueel aan een tandarts of mondhygiënist deskundig advies over het schoon houden van je tanden en kunstgebit. Poets dagelijks de tanden en de ruimten ertussen. Gebruik hiervoor niet alleen een goede tandpasta met fluor, maar ook flosdraad, mondspoelwater of kauwgom met fluor. Je kunt ook fluortabletten innemen. Maar pas op, hier mag je niet te veel van nemen.

Als je een kunstgebit hebt, reinig dat dan zeer goed. Is je tandvlees onder het kunstgebit ontstoken, hou dan het gebit ’s nachts niet in je mond, maar bewaar het in een droge en luchtige container. Regelmatige controle van je gebit om de 3 tot 6 maanden door de tandarts is noodzakelijk.
Pas je voedingspatroon aan:
– kauw elke maaltijd het voedsel voldoende lang.
– eindig elke maaltijd met groenten, noten of kaas om het effect van de zuren die door bacteriën afgescheiden worden ongedaan te maken. Deze zuren veroorzaken tandbederf.
– drink na elke maaltijd water of spoel goed je mond.
– vermijd zoete snacks en zure vruchten of dranken tussen de maaltijden.
– plat water is veilig voor je tanden.
Vertel je arts ook welke medicatie je neemt.

Wat kan je arts doen?

Medicijnen geven verlichting van de symptomen. Je arts of tandarts kan je kauwgom, tabletten of zuigtabletten met een speciaal product voorschrijven. Het kauwen tussen en onmiddellijk na het eten van een maaltijd of snack, bevordert de speekselafscheiding. Als je niet goed meer kunt kauwen, kun je de kauwgom vervangen door tabletten of zuigtabletten.
Speekselvervangende middelen (eventueel door de apotheker zelf bereid) en vochtinbrengende gels verlichten de symptomen meer dan een drankje, en ook voor een langere periode. Regelmatig gebruik kan geen kwaad. Sommige producten bevatten ontsmettende stoffen, die nuttig zijn bij infectie.
Heb je een verstopte neus, dan kan je arts neusdruppels of een neusspray voorschrijven. Zo hoef je niet meer door je mond te ademen.
Lijd je aan een ernstige vorm van monddroogte, dan kan je arts je bepaalde medicijnen voorschrijven die pilocarpine bevatten. Deze worden vooral gebruikt bij oogziekten, maar hebben onder andere speekselvloed als bijwerking. Ze zijn daarom alleen geschikt voor jongere en relatief gezonde mensen. Ze hebben geen nut meer wanneer de speekselklieren helemaal niet meer werken.

Bron

www.ebmpracticenet.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s