Frequent plassen en ’s nachts plassen

Wat is het?

Frequent plassen is de behoefte om vaker dan om de 2 uur te plassen of meer dan 8 keer per 24 uur. ’s Nachts vaak plassen betekent een aandrang om per nacht 2 of meer keer te plassen. Deze klachten kunnen passen bij verschillende aandoeningen zoals een urineweginfectie, goedaardige vergroting van de prostaat en neurologische ziekten. Daarnaast kunnen ook emotionele factoren, medicijngebruik (plaspillen) of drinkgedrag (hoge vochtinname of alcohol drinken) een rol spelen.

Hoe vaak komt het voor?

Meer dan de helft van de mannelijke 65-plussers moet ’s nachts minstens tweemaal opstaan om te plassen.

Hoe kun je het herkennen?

Vaker dan normaal moeten plassen, eventueel ook ’s nachts.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

De arts zal je uitgebreid bevragen over je klachten en mogelijke oorzaken, en een klinisch onderzoek doen. Afhankelijk van de mogelijke onderliggende diagnose, zal hij beslissen tot verder onderzoek zoals het bijhouden van een plasdagboek, een echografie van de urinewegen of een urineonderzoek.

Wat kun je zelf doen?

Als je een oorzaak vermoedt zoals overmatig drinken of veel alcohol drinken, dan kun je proberen deze gewoonten te veranderen. Is er daarna nog geen verbetering, dan contacteer je best je arts.

Wat kan je arts doen?

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Zo kan een urineweginfectie bijvoorbeeld met medicatie worden behandeld. Ook wanneer prostaatvergroting aan de basis ligt van het veelvuldig plassen, kunnen geneesmiddelen helpen. Maar is er onvoldoende verbetering na een paar maanden, dan word je doorverwezen naar een uroloog voor verder onderzoek.

Bronnen

www.ebmpracticenet.be
http://www.thuisarts.nl/plasklachten-bij-mannen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s