Atopisch eczeem bij kinderen

Wat is het?

Atopisch eczeem (of nog atopische dermatitis of constitutioneel eczeem) is een aandoening die wordt gekenmerkt door een langdurige en jeukende ontsteking van de huid. De ziekte is op- en afgaand: periodes met veel last, afgewisseld met periodes waarin de huid ‘rustig’ is. Atopisch eczeem verbetert met het ouderworden. Voedselallergie komt vaker voor bij kinderen met matige of ernstige vormen van atopisch eczeem.

Hoe kun je het herkennen?

Hoe atopisch eczeem eruitziet, verschilt naargelang de leeftijd van het kind.
Bij kinderen jonger dan 1 jaar onderscheiden we 2 vormen:
– Seborroïsch eczeem met schilfering van de hoofdhuid vanaf de eerste levensweken, eventueel gecombineerd met roodheid van de huidplooien;
– Nummulair eczeem begint meestal rond de leeftijd van 2 à 6 maanden, en kenmerkt zich door een korstige roodheid op de wangen, billen of ledematen.
Bij ongeveer de helft van de kinderen verdwijnt het eczeem vóór de leeftijd van 2 jaar. Bij de andere helft blijft de aandoening aanwezig, maar verplaatst zich naar de huidplooien (ellebogen, knieholten).
Een speciale eczeemvorm tast de handen en voetzolen aan. De symptomen zijn dan het ergst bij nat en koud weer.
Ook billen en binnenkant van de dijen kunnen aangetast worden, vooral bij meisjes. Dat begint meestal 1 tot 2 jaar vóór de schoolleeftijd en verdwijnt doorgaans in de puberteit.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

De arts kan de diagnose meestal zonder bijkomende onderzoeken stellen op basis van je klachten en een onderzoek van de huid. Allergietests (of huidpriktests) zijn alleen nodig wanneer wordt vermoed dat bepaalde factoren de aandoening verergeren. De arts zal je hiervoor doorverwijzen in volgende gevallen:
– je kind is jonger dan 1 jaar en heeft matige tot ernstige last van atopisch eczeem;
– het gaat om een ernstige vorm of opflakkering;
– de huid is aangetast vooral rond de mond, lippen of oogleden;
– de aandoening gaat gepaard met ademhalingsproblemen, maag- of darmlast.
Huidpriktests gebeuren in het ziekenhuis. Hiermee worden vooral voedselallergieën en enkele luchtwegallergieën opgespoord. Zijn allergietests niet mogelijk, dan worden er soms bloedtests gedaan.
Een dieet waarin bepaalde voedingsmiddelen worden weggelaten en geleidelijk terug ingevoerd kan soms helpen om voedselallergieën (granen of melk) op te sporen.

Wat kun je zelf doen?

Probeer te vermijden dat het kind zweet, want dat kan de jeuk verergeren. Was de huid 2 tot 7 keer per week in de douche met enkel lauw water. Dat berokkent geen schade. Is er een bijkomende huidinfectie, dan kunnen zeep of vloeibare wasmiddelen helpen om die infectie onder controle te krijgen.

Wat kan de arts doen?

De basis van de behandeling zijn cortisonecrèmes en -zalven. Cortisonepreparaten bestaan in verschillende sterktes. Welk soort preparaat hangt af van de leeftijd en de ernst van de aandoening. Bij kinderen jonger dan 2 jaar zal de arts minder krachtige cortisonepreparaten kiezen dan bij oudere kinderen. Tussen de cortisonebehandelingen door, worden vochtinbrengende crèmes gebruikt. Hebben de cortisonepreparaten onvoldoende effect, dan zal de huisarts je naar een dermatoloog (huidarts) verwijzen.
Bij matige of ernstige vormen kan de dermatoloog opteren voor een crème met immunomodulerende werking, m.a.w. een crème die de positieve elementen van het afweersysteem stimuleert en de negatieve elementen afremt. Tijdens deze behandeling vermijd je blootstelling van de huid aan zonlicht.
Fototherapie (lichttherapie) kan bij ernstige gevallen een behandeloptie zijn.
Voedingssupplementen geven doorgaans geen verbetering van de klachten.

Meer weten?

Patiëntenfolder atopisch eczeem UZ Gent:
http://www.uzgent.be/nl/home/Lists/PDFs%20patienteninformatiefolders/PIB_Atopisch_eczeem.pdf
Het eczeemboekje voor kinderen, een handig hulpmiddel voor jonge patiëntjes:
http://www.uzleuven.be/sites/default/files/brochures/het%20eczeemboekje.pdf
http://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/atopisch-eczeem/index.jsp

Bronnen

www.ebmpracticenet.be

verschenen op 13/08/2015
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s