Moedervlekken

Wat is het?

Je hebt verschillende soorten moedervlekken. Een ‘gewone’ moedervlek (naevus) is een bruinzwarte huidvlek. De kleur ontstaat door ophoping van pigmentcellen. Erfelijke factoren spelen een rol bij hun ontstaan. Langdurige en herhaalde blootstelling aan de zon kan het aantal moedervlekken doen toenemen.
Sproeten en de meeste bruine vlekjes die verschijnen onder invloed van de zon zijn geen moedervlekken, omdat ze geen pigmentcellen bevatten. Ook wratten zijn geen moedervlekken.

Hoe vaak komt het voor?

De meeste mensen hebben wel een paar moedervlekken. Kinderen onder de 10 jaar hebben er gemiddeld 2 tot 3. Op de leeftijd van 30 jaar is dit aantal toegenomen tot 20 à 30, maar het kunnen er ook honderden zijn.

Hoe kun je het herkennen?

Moedervlekken kunnen al van bij de geboorte aanwezig zijn of pas later verschijnen. Ze ontstaan bijna nooit na de leeftijd van 40 jaar.
De vlekjes ondergaan in de loop van de jaren veranderingen. Dat gebeurt zeer traag. Ze kunnen zeer wisselend zijn van uitzicht: qua vorm (kleine vlekjes, knobbeltjes), grootte (een paar mm tot gemiddeld 2 tot 6 mm), verspreiding over de huid, aantal (kinderen 2 tot 3, volwassenen 20 tot 30, soms honderden), kleur (huidkleurig, rozig, lichtbruin, donkerbruin tot bruin-zwart) en beharing (geen beharing of dikke, lange zwarte haren).
Moedervlekken zijn goedaardig. De randen zijn steeds goed afgelijnd. Wanneer een moedervlek op korte tijd duidelijk verandert, kan er sprake zijn van kwaadaardigheid. Let vooral op volgende kenmerken die hierop kunnen wijzen: snelle toename in grootte, donkere verkleuring, makkelijk bloedende letsels, ontstaan van zweren of kratertjes in de moedervlek, jeuk en pijn.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Meestal stelt de arts de diagnose op zicht. Verandering van de huidletsels wordt beoordeeld door jaarlijks een foto van de huid te nemen, en de opnames te vergelijken. Bij twijfel wordt het letsel weggenomen en microscopisch onderzocht in het labo.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt de moedervlekken zelf beoordelen door er regelmatig een foto van te nemen. Je kunt de afmetingen nauwkeurig meten en noteren. Heb je de indruk dat de moedervlek in korte tijd groter wordt, dan kun je eventueel met een pen de moedervlek aflijnen. Als dat het geval is, ga je best naar de dokter.

Wat kan je arts doen?

Moedervlekken zijn goedaardige letsels en hoeven in principe niet behandeld te worden, tenzij ze hinderlijk zijn of uit esthetische overwegingen (gelaat).
Zijn er bepaalde tekenen die wijzen op kwaadaardige veranderingen, dan is verder onderzoek nodig. Meestal wordt een stukje weefsel van het letsel weggenomen (biopsie) voor onderzoek in het labo. Zo kan men een juiste diagnose bekomen en nagaan hoe diep het letsel in de huid groeit.
Wanneer de arts beslist om een moedervlek weg te nemen, dan gebeurt dat door shaving of excisie. Bij shaving schraapt men de moedervlek met een mesje af tot die gelijk is met de huid. Deze methode is enkel bruikbaar voor oppervlakkige letsels. Moedervlekken die in de diepte groeien, worden door excisie weggenomen. Hierbij snijdt men de volledige huid en zo nodig ook de weefsels eronder weg. Er wordt steeds ook een beetje van de gezonde huid weggenomen rond de vlek. Zo is de arts zeker dat er geen letselrestjes blijven zitten, want die kunnen aanleiding geven tot het opnieuw uitgroeien van de moedervlek.

Bronnen

www.ebmpracticenet.be
www.huidkanker.be
www.huidziekten.nl
http://www.thuisarts.nl/moedervlekken

verschenen op 18/02/2016
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s