Is kanker nu definitief verslagen?

foto bij artikel Is kanker nu definitief verslagen?

In het nieuws

Wetenschappers spreken van de grootste doorbraak ooit in kankeronderzoek. Ze manipuleren de immuuncellen van uitbehandelde leukemiepatiënten zodanig dat deze dan zelf de kankercellen kunnen vernietigen. Nagenoeg iedereen van de behandelde patiënten werd genezen verklaard.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers aan het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle in de Verenigde Staten. De resultaten werden nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, maar werden voorgesteld op het jaarlijks congres van de American Association for the Advancement of Science in Washington. Het onderzoekscentrum maakte ze ook op haar website bekend (1).

Bron

(1) https://www.fredhutch.org/en/news/center-news/2016/02/immunotherapy-remission-blood-cancer-AAAS-riddell.html

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Bij de hier gebruikte T-celtherapie worden immuuncellen uit het bloed van de patiënt gehaald, genetisch gemanipuleerd zodat ze specifieke kankercellen kunnen herkennen, en dan aan de patiënt teruggegeven om de kankercellen te vernietigen. Op de website van het kankerinstituut lezen we dat de nieuwe behandeling bij diverse soorten bloedkanker geprobeerd werd, maar het was alleen bij acute lymfatische leukemie dat de resultaten ‘spectaculair’ waren. In een begeleidend filmpje zegt de hoofdonderzoeker dat de behandeling ook veelbelovend is voor borst-, long-, pancreas- en vele andere kankers. De auteurs merken op dat de T-celtherapie ernstige nevenwerkingen kan hebben. Uit andere bronnen blijkt dat er sprake zou zijn van 2 gevallen met dodelijke afloop.

De website van het betreffende kankerinstituut bevat ook links voor mensen die donaties wensen te doen. Er kunnen ook foto’s gedownload worden van het onderzoeksteam en er is een filmpje met getuigenissen van patiënten.

De studie werd voorgesteld op het congres van de American Association for the Advancement of Science. Op de website (http://www.aaas.org/page/2016-aaas-annual-meeting) vonden we geen bijkomend cijfermateriaal. Op 18 februari vroegen we per e-mail een kopij van de presentatie die op dat congres voorgesteld werd. Prompt werd geantwoord “We’ll work on it”, maar tot op 2 maart ontvingen we geen verder nieuws.

Conclusie

Wanneer een wetenschappelijke bevinding te mooi is om waar te zijn, is ze meestal niet waar. Vaak blijken de oorspronkelijk spectaculaire bevindingen niet reproduceerbaar bij grote groepen patiënten, kunnen ze op lange termijn niet bevestigd worden, of ontstaan onverwachte ernstige bijwerkingen.

Een probleem met het voorliggend onderzoek is dat er nog geen gedetailleerde gegevens van vrijgegeven werden. De studie is ook nog niet in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd, wat een beoordeling door onafhankelijke experten impliceert. Daarom hoort de berichtgeving erover momenteel nog in de entertainmentrubriek of bij de publiciteit, eerder dan in het wetenschapskatern van een krant.

klokje bij datum van publicatie verschenen op 03/03/2016 | Cebam | geschreven door Hans Van Brabandt
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s