Is er een pil op komst die ons langer doet leven?

 

foto bij artikel Is er een pil op komst die ons langer doet leven?

In het nieuws

Wetenschappers hebben een nieuw element ontdekt in de zoektocht naar een langer leven. Daarmee komen ze een stapje dichter bij een pil die het verouderingsproces vertraagt en ook nuttig zou zijn tegen ziektes als Parkinson, dementie en diabetes type 2.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Eerder werd reeds aangetoond dat lithium het leven van gistcellen en vliegen kan verlengen. Lithium is een medicijn dat wordt voorgeschreven bij manische depressie. In de huidige studie gaven de onderzoekers aan 160 fruitvliegen verschillende doses lithium en keken ze hoe lang de vliegen overleefden. Vliegen die een hoge dosis toegediend kregen, leefden minder lang. Een lage dosis lithium bleek het leven echter met 16% te verlengen: van 35 naar 40 dagen. Het nieuwe in deze studie is dat de auteurs het effect van lithium konden toeschrijven aan de blokkade van het enzym GSK-3, een stof die te maken heeft met het verouderingsproces van cellen (1).

Bron

(1) Castillo-Quan et al., Lithium Promotes Longevity through GSK3/NRF2-Dependent Hormesis, Cell Reports (2016), http://dx.doi.org/10.1016/j.celrep.2016.03.041.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De onderzoekers vonden dat fruitvliegen langer leven wanneer ze lithium voorgeschoteld krijgen en dat dit verband houdt met een interactie van lithium met het GSK-3 enzym. Dat ditzelfde effect ook bij mensen zou bestaan, is niet meer dan een hoop die ze koesteren naar aanleiding van deze bevindingen. Ook over het effect op de ziekte van Parkinson, dementie of ouderdomsdiabetes zegt deze studie niets.

Onderzoek op proefdieren, in dit geval fruitvliegen, kan wetenschappelijk interessant zijn en een belangrijke stap naar nuttige ontdekkingen bij de mens. De stap van onderzoek op fruitvliegen naar betekenisvolle resultaten bij de mens is echter immens. Meerdere studies hebben aangetoond dat zelfs de meest beloftevolle bevindingen bij proefdieren achteraf meestal niet kunnen bevestigd worden bij mensen.

Conclusie

Het is niet gekend of het levensverlengend effect van lithium op fruitvliegen ook voor de mens geldt. Of er een impact is op Parkinson, dementie of ouderdomsdiabetes werd in de studie niet onderzocht en is louter speculatie.

klokje bij datum van publicatie verschenen op 13/04/2016 | Cebam | geschreven door Hans Van Brabandt
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s