Waterpokken (Varicella) en zona: geen ontstekingsremmers

Het is niet omdat een geneesmiddel vrij te krijgen is (in onderstaande bv nurofen siroop voor kinderen)  dat het te pas en onpas kan gebruikt worden. Het advies van uw apotheker is gratis …. gebruik het dan ook en speel geen dokter of apotheker op eigen houtje … 
Jammer genoeg zien we in de praktijk al te vaak dat mensen te snel en op eigen initiatief naar te zware medicatie grijpen. (apr. Desrumaux) 

Waterpokken (Varicella) en zona zijn virale aandoeningen die veroorzaakt worden door het herpes zoster virus. Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) raadt het gebruik van niet-steroidale ontstekingsremmers (NSAID’s) ten stelligste af om de koorts of de pijnlijke huiduitslag te bestrijden. NSAID’s verhogen namelijk het risico op huidcomplicaties bij patiënten met varicella of zona, zoals impetigo, subcutaan abces, cellullitis en, zeldzaam maar ernstig, necrotiserende fasciitis. Het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking werd recent op de hoogte gebracht van een 3-jarig kind met varicella waarvan, na één dag behandeling met ibuprofen, de toestand verslechterde (verergering van de huidletsels en toegenomen koorts). Het kind moest gehospitaliseerd worden.

Het BCFI verwijst ondermeer naar een Britse studie die aantoont dat het risico op ernstige huidcomplicaties bij behandeling van varicella met een NSAID  (bv nurofen) 5 maal hoger ligt. Bij zona verhoogt het risico met 1,6. Er werd daarentegen geen verhoging van het risico van ernstige huidcomplicaties gezien bij patiënten met varicella of zona die behandeld werden met paracetamol.

Voor de aanpak van pijn en koorts bij zona of waterpokken is paracetamol dus de beste keuze.

bron: www.bcfi.be/Folia/Index.cfm?FoliaWelk=F40N05E
verschenen op : 28/07/2013
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s