Wat moet je weten over bloeddrukmetingen en bloeddrukmeters.

 

 

Hoe meting uitvoeren?

– een bloeddrukmeting is een momentopname. Bloeddruk kan verschillend zijn van persoon tot persoon, van moment tot moment, van situatie tot situatie … Het is eigenlijk belangrijk dat elke persoon zijn basis bloeddruk kent. Pas als een  gemeten bloeddruk vergeleken wordt met de basis bloeddruk krijgt deze een échte betekenis. Een éénmalig gemeten erg hoge bloeddruk , heeft natuurlijk op zich ook al een betekenis, maar moet zo snel als mogelijk gekaderd worden door een specialist ter zake, een arts.

Persoon 1: heeft  misschien basale bloeddruk van 11 over 6, persoon 2: van 12 over 7, persoon 3: van 13 over 8 … Voor persoon 3 is een gemeten waarde van 13 over 8 een prima bloeddruk, terwijl deze waarde bij persoon 1 een verhoogde bloeddruk is … en beter opgevolgd wordt door een arts.

-Bij meten van een bloeddruk is het belangrijk dat U op een gestandaardiseerde manier (steeds dezelfde manier)  te werk gaat. Pas dan kunnen de waarden met elkaar vergeleken en besluiten getrokken worden. Bloeddrukmetingen doe je best op vaste tijdstippen op een rustig moment in rusttoestand ( bv: ‘s morgens  na opstaan na toilet bezoek, ’s avonds juist voor slapen, …). Het is best mogelijk dat een bloeddruk correct genomen door een arts, hoger is dan uw  basale bloeddruk. De omstandigheden: tijdje ongeduldig in de wachtzaal moeten zitten wachten, witte jas van de arts zorgen soms al voor een bloeddrukstijging bij de patiënt.

-welke arm: bloeddrukmetingen aan de verschillende armen zullen wellicht een verschillende waarde weergeven (meer ontwikkelde arm geven meer spieren (rechtshandig/linkshandig) dus meer demping. De hoogste bloeddruk is de juist gemeten bloeddruk, gebruik dan ook altijd dié arm voor de volgende metingen.

-maximaal één dun kledingstuk (bv hemd of bloes) mag tussen de machete en de arm aanwezig zijn, dit is beter dan opgetrokken mouwen, dit moet U vermijden.

-aanspannen machete zodat je nog 1 vinger tussen machete en arm kan steken (zo moet je de  velcro van de machete niet elke keer losmakenof  openen om de machete af te doen). Je kan/mag  de machete gewoon over de arm op- of afschuiven.

-metingen uitvoeren al zittend aan een tafel, arm rustend op tafel, benen gewoon naast elkaar (niet gekruist), voeten op de grond

-wees stil, rustig en beweeg zo weinig mogelijk terwijl de meting wordt uitgevoerd.

-liefst driemetingen na elkaar de hoogste bloeddruk telt.

Welke bloeddrukmeter?

-er bestaan gevalideerde en niet-gevalideerde bloeddrukmeters. Het spreekt voor zich dat gevalideerde bloeddrukmeters betrouwbaarder zijn.  Als je investeert in een toestel, koop dan een betrouwbaar toestel.

bovenarm bloeddrukmeter is nauwkeuriger dan polsbloeddrukmeter. Een polsbloeddrukmeter kan goed zijn voor een persoon die vaak op reis moet en liefst zijn bloeddrukmeter meeneemt. Bij gebruik van een polsbloeddrukmeter houdt uw arm thv het hart, hoger of lager houden kan al een bloeddrukwaarde verschil geven.

-een manuele bloeddrukmeting (korotkoff-toon waarnemen)  van de arts verloopt op een ander manier (niet beter, niet slechter) dan de metingen door  een digitale bloeddrukmeter (oscilometrische methode) beiden zijn even correct op voorwaarde van volgend punt

– opgepast bij hartritme stoornissen. Op enkele na gebruiken álle digitale bloeddrukmeters de oscilometrische methode. Deze methode heeft echter foute waarden / niet bruikbaar bij patiënten met hartritme stoornissen. Veel mensen ontwikkelen op oudere leeftijd hartritme stoornissen. Wil je een bloeddrukmeter die U uw gehele leven kunt gebruiken … koop dan het juiste toestel!

-De digitale bloeddrukmeter die bruikbaar is bij patiënten met hartritmestoornissen gebruikt zowel de korotkoff-toon waarneemmethode àls de  oscilometrische methode  (is gepatenteerd).  Er zijn maar enkele digitale bloeddrukmeters   (te verkrijgen in de apotheek) die bruikbaar zijn bij patiënten met hartritme stoornissen. Dit toestel doet tijdens één meting twee metingen aan de hand van twee verschillende methodes. Hierdoor zijn de metingen betrouwbaar en kan het toestel zelfs aangeven ofdat er zich mogelijks hartritme stoornissen voordeden. Doet dit toestel deze melding maar één maal, geen probleem, komt de melding  meerdere keren voor, neem dan contact op met uw arts. (Sommige andere toestellen, doen ook twee metingen op basis van één en dezelfde methode dit is helemaal niet hetzelfde als twee metingen aan de hand van twee methodes, dit kan tot verwarringen zorgen ….)

Vraag raad aan uw arts of apotheker.

Zij helpen U graag en met plezier verder!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s