Gaan substanties uit rode wijn veroudering tegen?

foto bij artikel Gaan substanties uit rode wijn veroudering tegen?

In het nieuws

Sommige mensen zijn dol op een glaasje rode wijn om zich te ontspannen. Maar naast de ontspannende werking heeft rode wijn ook voordelen voor je uiterlijk. De antioxidanten gaan veroudering tegen, zeggen onderzoekers.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers voerden een aantal experimenten met proefmuizen (1). Vier groepen muisjes kregen vier verschillende diëten: een laag-calorisch dieet, een dieet verrijkt met resveratrol (een anti-oxidant dat in de schil van rode druiven zit), een dieet verrijkt met metformine (een geneesmiddel dat de suikerspiegel verlaagt) of een normaal dieet (controle). Twee jaar later werden in elke groep muisjes een reeks biopsies genomen om de spieren en zenuwcellen te beoordelen. Muisjes die resveratrol hadden gekregen of een laag-calorisch dieet vertoonden minder fragmentatie van spier- en zenuwcellen, wat wijst op een vertraging van het verouderingsproces van deze cellen. Metformine had geen effect. Resveratrol, heeft, net als een laag-calorisch dieet, een gunstig effect op veroudering, besluiten de onderzoekers.

Bron

(1)Stockinger J, Maxwell N, Shapiro D, et al. Caloric restriction mimetics slow aging of neuromuscular synapses and muscle fibers. Journals of Gerontology: Biological Sciences. Published online March 7 2017.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een dierexperiment. Over het effect bij mensen kan je dus niets besluiten. De muisjes kregen een behoorlijke dosis resveratrol per dag: 400 mg per kg per dag. Rode wijn bevat wisselende hoeveelheden resveratrol, schommelend tussen 0,2 en 12,6 mg per liter. Een glas rode wijn bevat dus zo goed als niets van dit antioxidant. Om dezelfde hoeveelheid resveratrol binnen te krijgen zoals in het muizenexperiment, zou een vrouw van 70 kg 28 gram per dag moeten opnemen, wat neerkomt op meer dan 2000 liter resveratrol-rijke wijn. Dat overleeft niemand.

Conclusie

Dit is een experiment dat rode wijn, met de substantie resveratrol in de glansrol, in de belangstelling wil zetten. In een experiment bij muizen bleek resveratrol de veroudering tegen te gaan van spier- en zenuwcellen. Om aan de dosis te geraken waarbij dit effect werd aangetoond bij muisjes, zou je als mens dagelijks minstens 2000 liter rode wijn moeten drinken. Niet bepaald anti-aging, maar dodelijk.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/03March/Pages/Substance-found-in-red-wine-helps-fight-ageing.aspx

klokje bij datum van publicatie verschenen op 09/03/2017 | Cebam
Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s